Kategorier
Aktuelle temaer

Der røyk Olden også

Så vidt jeg har fått med meg hittil selger nå Rema på Osterøy ikke Tysse brød laga på Osterøy, Rema i Drammen tatt ut de fleste Aas-produkter, som altså er brygget i Drammen. Rema i Sogn skal ikke selge syltetøy fra Lerum, fra Sogn, Kaupanger. Rema i Tromsø skal slutte å selge produkter fra Mack som produseres i Tromsø. – og dette er på en måte bare en topp av det hele.

For en ting er at det virker helt skrullete og mot all fornuft å slutte å ha et bredt utvalg av lokale produkter, noe som i et miljø- og samfunnsperspektiv ville ha vært fornuftig. Det betyr selvsagt også at de samme produktene, produkter med, så vidt jeg veit, norske eiere, lokale arbeidsplasser, forsvinner i en eller annen forstand fra alskens Remabutikker over hele landet.

Rema har altså bestemt seg for å bidra til at Norge blir et fattigere land når det gjelder utvalg, en lavere satsning på norske arbeidsplasser, mindre hensyn til kortreist mat og mindre respekt for norske tradisjoner. Dette kommer på toppen av at det generelle utvalget også blir mindre og mindre. I likhet med stadig flere vil jeg nå tenke meg om sju ganger før jeg handler på Rema igjen.

Jeg har i mange år vært lei meg fordi de store kjedene tar over for den gamle «landhandelen» som vi til og med hadde med lokale Olimb på Ammerud da jeg var liten. Nå er det gått for langt. Jeg håper folk ser sin forbrukermakt og virkelig bruker den. Bruk huet så godt du kan når du handler selv om det kan være krevende i en jungel full av tilsynelatende gode intensjoner.

Jeg møtte det samme i bokindustrien da jeg for mange år sida flytta til Bergen og skulle kjøpe en gave til en eller annen, en av mine favoritter, en novellesamling av Roald Dahl. Jeg gikk en tur innom de store bokhandlene i Bergen. Store butikker. Tilsynelatende mange bøker. Ingen hadde. Jeg gikk og gikk, spurte og spurte. Så var jeg kort etter på ferie hjemme og den gangen var Grorud bok & papir på Grorud senter ikke en del av noen av kjedene, og det viste seg at de styrte etter eget hode. De hadde ikke ingen overstyring som sa at «Dere må ha 70 stk av den nye boka til xxx». Nei, de hadde få, til og med bare ett eksemplar av en rekke bøker, så utvalget var helt enormt i den lille butikken. «Et lite øyeblikk,» sa dama i butikken, og gikk i en skuff baki butikken og fant en novellesamling skrevet av Roald Dahl.

Ja, det var noe som var bedre før…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *